Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Biografia de Josep Pallerola i Roca

Biografia de Josep Pallerola i Roca

 

Biografia de Josep Pallerola i Roca

Biografia de Josep Pallerola i Roca

Josep Pallerola i Roca (Barcelona, 1887- Xiva, 1968) va ser mestre a les Escoles Públiques de Ripollet.

Va ser receptiu al sistema del pedagog Freinet, que al 1933 vingué a Barcelona a fer unes conferències per popularitzar el seu mètode. El mètode Freinet, que també va aplicar l’Escola Nova Catalana, estava basat en el treball cooperatiu autogestionat i la introducció d’activitats com la impremta o la correspondència interescolar.

Al Setembre de 1934, Pallerola va ser destinat a Ripollet. Només arribar presenta el projecte “Ensayo de Autonomia Escolar o Projecto de Organización Civico-Escolar”, i te la intenció de posar en marxa a l’escola de Ripollet el treball que havia desenvolupat anteriorment a Sant Celoni. Resoltes les primeres reticències, va tenir una bona acollida entre els seus companys, i va començar a alliçonar als alumnes cap a una participació més activa a l’escola.

Es van constituir els grups que durien a terme els projectes econòmics, com la cooperativa escolar i  l’adquisició de l’impremta. Així, es va poder posar en marxa la revista SEMPRE AVANT.

Al 1939, acabada la guerra, va ser depurat i condemnat a 6 anys de presó per les seves idees i inhabilitat per exercir la seva professió. Estava acusat d’ensenyar el marxisme i cançons revolucionàries als infants. Surt de presó aproximadament el 1944 i és desterrat a València, on va obtenir la rehabilitació per exercir de mestre l’any 1951. Va morir a Xiva el 19 de Setembre de 1968.