Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i la Parròquia signen un conveni per a rehabilitar el campanar i fer-lo visitable

El cost total del projecte és de 200.000,00€ distribuït entre l’any 2023 i 2024; dels quals 7.000,00 € són a càrrec de la Parròquia, 6.000,00€ són aportació de l’Ajuntament i 187.000,00€ a càrrec d'una subvenció de la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament i la Parròquia signen un conveni per a rehabilitar el campanar i fer-lo visitable.

 

La JGL del passat 18 de juliol va aprovar atorgar una subvenció de 193.000 € a la Parròquia de Sant Esteve per a la rehabilitació i conservació del campanar, així com el conveni regulador d’aquesta subvenció directa per raons d’interès públic. El cost total del projecte és de 200.000,00€ distribuït entre l’any 2023 i 2024; dels quals 7.000,00 € són a càrrec de la Parròquia, 6.000,00€ són aportació de l’Ajuntament i 187.000,00€ a càrrec d'una subvenció de la Diputació de Barcelona. 

L’Ajuntament va presentar la sol·licitud de subvenció del “Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valors patrimonials”, convocatòria aprovada pel Ple de la Diputació de Barcelona en sessió de 24 de febrer de 2022, per tal de rehabilitar el campanar modernista construït l’any 1892 per l’arquitecte Josep Torres i Argullol.

Ara, amb la signatura d’aquest conveni entre l'Ajuntament i la Parròquia es persegueix principalment les següents finalitats: el compromís per part de la Parròquia de realitzar les obres abans del 31 d’octubre de 2024; millorar l’eficiència de la gestió pública; contribuir a la realització d’activitats d’utilitat pública; afavorir la cooperació entre el sector públic i el sector privat-associatiu; i donar compliment al Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament 2022-24, aprovat en sessió plenària el 23 de desembre de 2021.

 

Bé d'Interès Cultural

La Parròquia de Sant Esteve de Ripollet està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local, segons l'acord de Ple del 28 de gener de 2011. De tots els espais d’aquest BCIL, el campanar, és el que requereix una intervenció urgent per tal de garantir la seguretat estructural del mateix i l’adequació per a un ús públic; tal i com s'especificava en un estudi realitzat aquell mateix any per part del Servei de Patrimoni Arquitectònic (SPAL) de la Diputació. Aquell estudi també establia la necessitat de realitzar-ne un altre sobre el comportament estructural de l’edifici i els seus materials, causes de degradació i proposta d’actuació, que es va adjudicar, amb el suport de la Diputació de Barcelona, a l’arquitecta Marta Torres Isla, la qual va lliurar l’avantprojecte al desembre de 2020. D’aquest document d’avantprojecte, se’n desprenen un seguit de conclusions i recomanacions, entre elles la redacció del projecte executiu, així com una aproximació econòmica de la intervenció.

 

ripollet-llocs-esglesia-2.JPG

 

L’Ajuntament, a més de donar compliment al deure de protecció i conservació, té interès en dur a terme determinades activitats de difusió cultural obertes a la ciutadania per a les quals el marc d’aquest edifici és idoni. És per això, que al maig de 2022, l’Ajuntament de Ripollet i la Parròquia de Sant Esteve de Ripollet, van signar un conveni de col·laboració per a la protecció i conservació del campanar, amb la predisposició de la Parròquia de cedir d’una manera regulada l’ús de determinats espais parroquials de la seva propietat per a la realització d’espais socioculturals com visites guiades, portes obertes, les campanades de cap d’any o els repics de campanes en activitats festives.

Les obres del campanar potenciaran les visites i ús públic del mateix, actualment inexistents. I permetran garantir la seguretat i accés necessari per tal que la ciutadania de Ripollet pugui gaudir d’aquest edifici amb alts valors patrimonials i culturals, un espai que un cop rehabilitat, podrà ser visitat però alhora incorporat a la vida festiva de la comunitat.

 

Ripollet, 26 de juliol de 2023