/img/fonsportada/ripollet-arbres-(20).jpg degradat blanc

Programes de memòria de Ripollet

El maig de 2018, l'Ajuntament de Ripollet va presentar els programes municipals de memòria 'Memòria=Dignitat', basats en els principis de les polítiques públiques de memòria: veritat, justícia i reparació. L'objectiu final d'aquestes polítiques de memòria històrica és el d'evitar la repetició de qualsevol mena de vulneració dels Drets Humans.

Programes de memòria de Ripollet -Imatge 1- 80 anys de la Batalla de l'Ebre i la Lleva del Biberó
Els 80 anys de la Batalla de l'Ebre (1938-2018) i la Lleva del Biberó a Ripollet s'han convertit fins ara en els referents de les polítiques de memòria. Aquestes efermèrides ja van marcar al maig part dels actes del Dia Internacional dels Museus 2018. La Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica també ha volgut dedicar als joves de Ripollet de la Lleva del biberó les primeres Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, amb un programa d'actes que es desenvoluparà entre el 8 i el 25 de novembre. Entre els anys 1941 i 1942, aquests joves,  amb només 17 anys, van ser cridats al front de guerra per la 2a República. Alguns d'ells van combatre a la Batalla de l'Ebre. L'objectiu d'aquestes jornades és incentivar l'estudi, la recuperació, la protecció i la difusió de la memòria local.

La lleva del biberó i Sever Bigas
L'Ajuntament de Ripollet reconeixerà aquests joves que formaven part de les quintes de 1941 i 1942, amb una senyalització permanent a l'espai on va viure Sever Bigas, molt implicat a l'associacionisme ripolletenc, lluitador antifranquista i també un dels biberons, i que serà la primera d'un conjunt sobre llocs de memòria que es vol instal·lar a la ciutat.

L'homenatge a la Lleva del Biberó de Ripollet, amb la inauguració institucional d'aquesta senyalització històrica, tindrà lloc el diumenge 25 de novembre, a les 11 h, a la plaça de Pere Quart. La resta del programa d'activitats la conformen la presentació dels llibres 'Els catalans als camps nazis', de Montserrat Roig, i 'Les milícies antifeixistes a Catalunya', de Gonzalo Berger; una xerrada sobre l'exili republicà des de la perspectiva cinematogràfica, un taller familiar sobre El Guernica de Picasso i una sortida per visitar el camp d'aviació de Rosanes i el refugi antiaeri de l'estació de la Garriga. Aquesta darrera activitat, que tindrà lloc el diumenge, 11 de novembre, és gratuïta i requereix inscripció prèvia, donat que les places són limitades. Els interessats poden inscriure's, fins al 9 de novembre, al CIP Molí d'en Rata.  

Cens de la República, la Guerra Civil i el Franquisme a Ripollet
'Memòria = Dignitat' també inclou l'elaboració del cens oficial 'El cost humà de la República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Ripollet'. Un estudi que està realitzant l'historiador Jordi Algué i Sala. Aquest cens s'iniciarà el gener de 1933, amb la revolució comunista llibertària, on van morir dos veïns de Ripollet, i estudiarà fins a l'any 1945. La idea és censar tant les persones que van morir al front, com desapareguts, exiliats, deportats als camps d'extermini, així com funcionaris depurats, mestres apartats i empresonats, etc.

El passat 15 d'octubre es va presentar al CIP Molí d'en Rata l'inici del cens sobre el cost humà de la violència política a Ripollet durant la República, la Guerra Civil i el Franquisme, on ja es van aportar algunes de les dades que Jordi Algué ha aconseguit als diferents arxius consultats. Fins el moment, Algué ha identificat 68 persones residents a Ripollet, assassinades víctimes de violència política entre 1933 i 1945. Tots homes i la majoria en acció de guerra.

En aquest cens també resulten indispensables les aportacions ciutadanes per tal de recuperar la història. És per això que l'Ajuntament ha fet una crida a totes aquelles persones que vulguin compartir el seu record, a que es dirigeixin al CIP Molí d'en Rata (Tel. 935 946 057. A/e: molidenrata@ripollet.cat).

Llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme
El juliol de 2017, l'Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco, en compliment de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya. La llista presentava les víctimes ordenades alfabèticament, amb 66.590 persones físiques i 15 persones jurídiques.

Seguint els criteris de veritat, justícia i reparació, la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica va extreure i publicar al web municipal la llista dels veïns i veïnes nascudes i/o residents a Ripollet per fer-ne una pròpia, fàcilment consultable, com a exercici de reparació moral cap al veïnat de Ripollet que va patir la Dictadura de Franco. Es tracta d'una llista on figuren un total de 137 persones físiques nascudes i/o residents a Ripollet, a algunes de les quals es va instruir més d'un procediment. La relació inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, el municipi de naixement, el de residència, tipus de procediment (consell de guerra, diligències prèvies o similars), número de causa, data d'inici de la causa, data d'aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada i commutació o l'indult demanat. S'hi indiquen les persones que van ser executades.

La Dictadura va considerar enemigues les persones que, per raó de la seva afiliació política, sindical, associativa, per les seves idees o creences o per les seves opcions vitals, no eren afins al règim. La repressió va ser sistemàtica i transversal, i va afectar homes i dones de totes les edats, orígens, condició social i professions.

Altres imatges:
Programes de memòria de Ripollet -Imatge 2-Programes de memòria de Ripollet -Imatge 3-Programes de memòria de Ripollet -Imatge 4-Programes de memòria de Ripollet -Imatge 5-
 • Informació sobre l'estat d'alarma pel Covid-19 i es mesures preses per l'Ajuntuntament
 • Seu-e Ripollet
 • Cita prèvia
 • Govern obert i transparència
 • Infoparticipa
 • Participa
 • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
 • Defensora de la Ciutadania
 • Premsa
 • Imatge corporativa
 • Mocions
 • Agenda institucional
 • Targeta Més, la targeta de Ripollet
 • Murals de Ripollet
 • Consorci per a la normalització lingüística
 • lallana
 • Ripollet Ràdio a la carta
 • Ripollet TV a YouTube
 • Estudi olors
 • Assessorament sobre habitatge
 • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
 • Programes de memòria de Ripollet
 • No puc esperar
 • Observatori contra homofòbia
 • Formulari refugiats